Algemeen | KiVa | Foto's | Activiteiten | Nieuwsflash | Klassen | Schoolsport | Blazersklas | Schrijfdans | Oudercomité | Kangoeroewerking | Privacy Klik hier om ons een e-mail te zenden Terug naar startpagina

 

U bent hier >  Sport & Gezondheid

 

Sport & Gezondheid

Kleuterturnen
   
Bewegingsopvoeding lager
   

Wat vindt u hier..

   
>> Gezonde voeding
   
   
   
   
   

Gezonde voeding is belangrijk om fit en gezond te blijven.

’s Morgens bij het ontbijt hoort bij velen ook het ochtendritueel van het boterhammen smeren.
Wat wil je op je boterham voor deze middag? Eentje met kaas of eentje met hesp?
Of gewoon choco… Inspiratie ontbreekt soms.

Enkele tips voor een gezond en gevarieerd lunchpakket.
 

Wat is een gezonde en lekkere brooddoos?
 

Enkele basisregels:

De voedingsdriehoek helpt je om een gezonde broodlunch samen te stellen.

“Probeer je lunchpakket samen te stellen door uit elk vakje van de voedingsdriehoek een voedingsmiddel
te kiezen”, zegt Marleen Verbraeken, diëtiste. “Een evenwichtig lunchpakket bestaat uit brood met wat beleg, groenten, fruit en een melkproduct.”

Bruinbrood is gezonder en krijgt de voorkeur, omdat het meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen
bevat. Als je volkorenbrood eet, dan heb je sneller een verzadigd gevoel.

Er is bruin brood in allerlei vormen en smaken. Variatie is lekker en gezond. Luxebroodjes zoals sandwiches en koffiekoeken bevatten doorgaans meer vet en minder vezels. Geef ze daarom maar af en toe mee in de brooddoos.

Besmeer de boterham met een klein beetje vet, want ook het topje van de voedingsdriehoek moet je meenemen. Kies daarvoor plantaardige zachte margarine en zorg voor calciumrijke toespijs zoals kaas, of ijzerrijk beleg zoals vlees, een eitje of zelfgemaakte zalm- of tonijnsla (met een weinig mayonaise of yoghurt).

Beleg

Geef de voorkeur aan mager beleg zoals hesp, kippenwit of kalkoenfilet. Kies je toch voor wat vetter toespijs, beleg de boterham dan met dunne plakjes. Doe de vetrandjes er af en gebruik geen extra vetstof.

Zoals bij het ontbijt kan het brood voor de helft ook belegd zijn met een hartige toespijs en voor de andere helft met een zoete toespijs (bv. confituur, stroop).

Af en toe een boterham met choco of chocolade kan, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van.

Wees matig met beleg: beleg hoort thuis tussen een dubbele boterham.

“Je eet brood met beleg en niet omgekeerd.”

Kleur in de brooddoos

Groenten en fruit zijn essentieel. Zorg er daarom voor dat je aan de aanbevolen groenteportie van 300 g per dag komt. “Snij groenten en fruit niet in te kleine stukjes want zo verdwijnt de knapperigheid van de stukjes te snel en verliezen ze hun lekkere smaak”, zegt Marleen Verbraeken nog. Kies bijvoorbeeld eens voor kerstomaatjes, radijsjes, grof gesneden komkommer of wortel. Er is keuze genoeg en elk seizoen biedt zijn lekkernijen aan.

Drank

Bij de broodmaaltijd drinken kinderen melk (volle tot de leeftijd van 4 jaar, daarna halfvolle) of water. Af en toe eens vruchtensap (vers of zonder toegevoegde suiker), chocomelk of een fruitmelkdrank ter variatie mag, maar maak ook hiervan geen dagelijkse gewoonte.

Frisdranken bevatten veel suiker en weinig of geen essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Het kan af en toe wel eens lekker zijn, maar geef ze bij voorkeur niet bij de maaltijd.

En soep? Zeker in de winter is een kop lekkere warme groentesoep in een thermos, een aangename afwisseling boordevol vocht, vitaminen en mineralen.

Dessert

Voorzie een melkproduct (bv. yoghurt), een stuk fruit of fruitsla.

Geef appels gespoeld, ongeschild en maximaal in vier stukken mee.
Ongepelde druifjes, aardbeien mét het kroontje, bananen, peren of noten zijn ook lekkere aanraders.
Vers fruit als beleg is ook lekker zoet en tevens gezond.

Beperk zoete dessertjes zoals wafels en koeken tot maximaal één maal per week.

Nog enkele tips en aanraders:

Vervang de boterham zo nu en dan eens door een pasta-, rijst- of groenteslaatje.

Heb je weinig tijd, snij dan de boterham eens in verschillende vormen. De ene dag in twee driehoekjes, de andere dag eens in twee rechthoeken. Of snij de boterham eens in reepjes. Wedden dat het extra lekker smaakt?

Laat je kind(eren) zelf meehelpen om hun brooddoos klaar te maken, het vraagt wat tijd, maar ze worden zich bewuster van gezonde voeding. Ze zullen ook sneller proeven van wat ze zelf hebben klaargemaakt.

Vergeet ook de hygiëne niet en laat hen zelf de lunchbox elke dag uitwassen.

Zorg er bovendien voor dat ze voldoende drinken. Iedereen moet anderhalve liter vocht per dag binnen hebben, dus ook je kind.

Tot slot nog dit … Geef het goede voorbeeld

Willen jullie gezonder eten? Doe het dan geleidelijk aan, anders hou je het niet vol.

Als ouder ben je het best geplaatst om het goede voorbeeld te geven. Ga daarom op zoek naar bruinbroodsoorten die lekker en aantrekkelijk zijn voor kinderen.

Dwing je kinderen niet om iets op te eten, laat hen wel altijd proeven. Pas na acht keer proeven, raken we gewoon aan de smaak. Proeven is leren smaken!

En waar heb ik al die vitamientjes gehaald? www.fitteschool.be , www.vig.be, www.boic.be, www.cm.be,
www.mloz.be

Het loont de moeite waard om ook eens te gaan kijken!
 

 |  | Inhoud Hilde Van Puymbroeck | Webdesign KlikService |